project DOEN >

project DOEN en de 'kunst van het opdrachtgeven'

In het voorjaar van 2013 organiseerde Jonge Geesten voor het Opdrachtgeversforum een co-creatiesessie in Bergen aan Zee. Midden in de duinen sprak een groep van opdrachtgevers, architecten, trainers en andere creatieve professionals over ‘de kunst van het opdrachtgeven’.

INNOVATIEF OPDRACHTGEVEN
Tijdens de co-creatiesessie ontstonden drie prototypes: de bruiloft, het regelarme contract en de Rallye Monte Carlo. Elk prototype richt zich op een innovatieve manier van opdrachtgeven, die een kwaliteitsimpuls aan het werk in de bouwbranche kan geven. Prototype twee, het regelarme contract, werd door Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat geadopteerd als Rijkswaterstaatproject. Binnen Rijkswaterstaat gaat een groep ‘jonge geesten’ met dit prototype aan de slag onder de vlag van ‘Project DOEN’.

ECHTE SAMENWERKING MET DE MARKT
‘Wat als we het eens helemaal anders doen?’, kopte een blog van dit projectteam onlangs al op de site van de Bouwcampus. Het project richt zich op échte samenwerking met de markt. Dit moet leiden tot veel minder regels en afspraken en tot een snelle, soepele werkwijze die gebaseerd is op vertrouwen. ’De verhouding tussen RWS en de markt is nu een klassieke opdrachtgevers – opdrachtnemers verhouding.’, stelt Machiel Galesloot van Project DOEN. ‘Hierbij hebben we elkaar in de loop van de tijd wijsgemaakt dat alles draait om de laagste prijs. (…) We houden elkaar op deze manier in gijzeling. Door onze krachten te bundelen in plaats van ze tegen elkaar te gebruiken, kunnen we werken aan een oplossing.’

BUITEN DE GEBAANDE PADEN
Maar hoe gaat Project DOEN precies te werk? Door juist een heel normaal infrastructureel project uit te voeren: de renovatie van de Nijkerkerbrug. Leren door te doen, is één van de motto’s van het team. Daarbij is de opdracht van Jan Hendrik Dronkers leidend: ‘Doe alsof er geen regels zijn en bedenk dan wat je zou willen. Als je vervolgens regels tegenkomt die dit belemmeren, kijk dan hoe je hier creatief mee om kunt gaan. Alle regels mogen ter discussie worden gesteld, behalve de wet. Denk vooral niet te veel in bestaande kaders! Wees onbevangen, maar niet naïef.’

Het kernteam heeft een groep van adviseurs en een cirkel van kritiek en inspiratie om zich heen verzameld: kennis, steun en een kritische blik zijn zo altijd in de buurt, terwijl het team volop de ruimte krijgt om te experimenteren. Buiten die gebaande paden, met een frisse insteek. Want veel van de werkwijzen die inmiddels heel normaal zijn geworden staan snel en goed samenwerken misschien wel eerder in de weg, dan dat ze echt verder helpen.

DOEN IS DELEN
Project DOEN experimenteert niet voor zichzelf, maar voor de hele sector. Al vroeg in het traject werd aansluiting gezocht bij de markt. Ook Bouwend Nederland, NL Ingenieurs en MKB Infra zijn inmiddels bij het project betrokken. DOEN wil open communiceren over successen en tegenvallers en zo veel mogelijk partijen in het project meenemen en enthousiast maken. Tips, ideeën en relevante ervaringen: alle input die het project verder kan helpen is meer dan welkom.

DOEN is buiten kaders denken. Wie doet er mee?
 

Contact: DOEN@rws.nl

Rijkswaterstaat
Joost Imhof
Marlotte Koster
Machiel Galesloot
Koen v/d Kroon
Marieke Plegt

MKB Infra
Danny Zwart
Jan Jonker

Bouwend Nederland
Yuri Kiontke

NL Ingenieurs
Esther Roelofsen
Arjen v/d Ouden