Forumcafé innovatie, cultuur en risico
Forumcafé innovatie, cultuur en risico
27 jan 2025Op 27 januari 2025 organiseren de Ambassadors of Change van het Opdrachtgeversforum in de bouw een Forumcafé met als thema Innovatie, cultuur en risico. Graag ontvangen we je tussen 14.00 – 17.30 uur bij de Social Impact Factory, Vredenburg 40 in Utrecht (Gebouw de Utrechter).
Innovatie speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van de uitdagingen in de gebouwde omgeving, zoals het woningtekort, mobiliteit, digitalisering en de water-, klimaat- en duurzaamheidsambities en de netcongestie.
Tijdens het forumcafé gaan we in ontspannen sfeer kennis en ervaringen hierover uitwisselen. Met ca. 50 geïnteresseerde opdrachtgevers gaan we in kleine groepen met elkaar in gesprek onder leiding van de stamgasten: iemand uit de praktijk die een casus, onderzoek of gewoon heel veel kennis met ons wil delen. In twee rondes kan je aan verschillende tafels aanschuiven om met elkaar knelpunten en goede voorbeelden te delen.
Het programma op 27 januari is als volgt:
14:00 Inloop met koffie en thee
14:30 Kort welkom
14:35 Keynote door dr. Jip Leendertse
15:00 Eerste ronde tafelgesprekken
15:45 Tweede ronde tafelgesprekken
16:30 Plenaire afsluiting en netwerkborrel
Keynote: De potentiële rol van start-ups bij de aanpak van uitdagingen in de gebouwde omgeving.
Start-ups kunnen met hun innovatiekracht een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdagingen in de gebouwde omgeving. Maar waar liggen de kansen? Wat is er nodig in de samenwerking tussen start-ups en publieke opdrachtgevers om de ideeën op papier ook werkelijkheid te laten worden? En hoe kunnen de risico’s die bij daarbij komen kijken, op een verantwoorde manier worden ingebed in het ontwerp- en realisatieproces? Dit vraagt niet alleen om een verandering in de relatie, maar ook in de cultuur van en tussen deze partijen. Jip Leendertse, onderzoeker start-ups in de gebouwde omgeving aan de TU Delft, legt in zijn keynote uit wat de belangrijkste potentiële rol van start-ups hierbij kan zijn.
Jip legt uit waarom innovatieve oplossingen van start-ups verschillen van die van de gevestigde partijen. Dit is cruciaal, omdat bij publieke opdrachtgevers een cultuur moet worden opgebouwd waarin innovatie vanuit start-ups mogelijk is. Welke barrières verhinderen deze cultuuromslag momenteel? En op welke manier zouden we naar risico’s – die logischerwijs voortvloeien uit innovatie – en de beheersing daarvan moeten kijken?
Jip richt zicht daarom zowel op het perspectief van de publieke opdrachtgever als het perspectief van de start-ups. Aan het eind van deze keynote heb je een beter inzicht in hoe de samenwerking met start-ups vormgegeven kan worden, om innovatie de ruimte te kunnen geven. Deze lezing geeft tevens inzicht in de waarde van start-ups en hoe deze waarde benut kan worden door publieke opdrachtgevers.
De stamtafels
Tafel 1 – Data, het nieuwe goud. Hoe de huisvestingsorganisatie van de pollitie omgaat met innovaties met (big)data en wat zijn de trade-offs
Stamgast Merdy Derksen (Nationale Politie) bespreekt de toenemende mate van grote hoeveelheden data. Wat is anno 2024 de beste manier om met deze mogelijkheden en kansen van beschikbare en bereikbare data om te gaan? Is alle data nuttig om te weten en te beheren? Hoe zou hierin gefilterd moeten worden? En acteren en organiseren we dan volgens de kennis en kunde van 2024 of anticiperen we al op de toekomst?
Tafel 2 – Innovatie in de Bouw: Samenwerking Provincie Noord-Holland, de Alliantie en BouwLab R&Do
Lisan Klop en Jan Theunissen bespreken met Herman van Bolhuis de samenwerking van de Provincie Noord-Holland en de Alliantie en BouwLab R&DO. Bouwlab is een unieke plek in de Metropoolregio Amsterdam waar wordt gewerkt om de bouwwereld richting een complete digitale ‘supply chain’ te sturen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde innovaties en technieken om de industrialisatie in de bouwwereld te versterken. Daarnaast is BouwLab een experimenteerplek rondom circulariteit in de bouw. We gaan in gesprek over innovatie en hoe samenwerkingen zoals die met Bouwlab kunnen helpen om innovatie te faciliteren, aan te jagen en te versterken.
Tafel 3 – Regels en de rek daarin
Wil jij ook zo graag ontsnappen aan het regeloerwoud en ben je het ook zat om steeds te horen dat iets niet kan of mag, terwijl we het wel graag willen? Doorbreek de patronen van het 100 ogen principe en ga op zoek naar rektiek in plaats van hectiek.
Aan de stamtafel van Rijkswaterstaat zal Freek Jansen laten zien welke methodiek Rijkswaterstaat toepast om belemmerende regels te onderzoeken, vereenvoudigen, versimpelen, weg te nemen en/of aan te scherpen.
Tafel 4 – Het interne innovatieproces bij Delfland
Stamgasten Rob Ammerlaan (beleidsadviseur)en Bas Rem (innovatiemakelaar) van het Hoogheemraadschap van Delfland gaan in gesprek over het interne Delflandse innovatieproces en het innovatiefonds in relatie tot cultuur en risicobereidheid. Ze delen inzichten en geleerde lessen die ze, samen met de organisatie, de afgelopen jaren hebben opgedaan. Ze ontvangen graag reflecties op het proces en de aanpak voor mogelijke verbetering. Denk jij ook mee?
Tafel 5 – Buurtaanpak bij Stedin
De energietransitie is in volle gang. De netbeheerders maken hun netwerken klaar voor een toekomst met nog veel meer elektriciteitstransport dan nu. Dat betekent dat ongeveer 1/3e van de straten in Nederland open moet en er bijna 50.000 elektriciteitshuisjes bij moeten komen. De bouwopgave is dus enorm. Als we doen wat we deden, gaan we nooit de benodigde versnelling halen. Daarom gaan we samen met de markt anders werken en hebben we begin dit jaar een gezamenlijk uitvoeringsakkoord ondertekend: de verzwaring en uitbreiding van het laagspanningnet gaan doen via de buurtaanpak. Hierin doorbreken we de traditionele opdrachtgever-opdrachtnemer relatie en werken we gelijkwaardig samen met de markt. Zo werken we slimmer, efficiënter en innovatiever dan ooit te voren. Graag delen we wat wij momenteel leren en gaan we in gesprek hoe we het nog verder kunnen verbeteren. Stamgast is Britte Mettrop van Mensen maken de transitie.