Excursie Campus Werkspoor

Excursie Campus Werkspoor

Excursie Campus Werkspoor

Op 10 september 2024 ging de werkgroep Circulaire Bouweconomie van het Opdrachtgeversforum op excursie naar Campus Werkspoor in Utrecht. We werden rondgeleid door Harko Ebbens (3T vastgoed) en de architecten Martijn Glas (m.architects) en Carl Warmerdam (Buro Werda).
Campus Werkspoor is in 2017 getransformeerd van een introvert en omheind terrein met slechts één gebruiker naar een publiekelijk toegankelijk bedrijfsverzamelgebied met ruim dertig verschillende huurders: een interessante mix van creatieve- maak en productieindustrie. De afgelopen jaren zijn er op het terrein naast het basecamp in opdracht van Lingotto twee gebouwen in hout gerealiseerd. Houtwerk I & II zijn modern, circulair, duurzaam, functioneel, flexibel en demontabel.

Houtwerk II

Het uitgangspunt bij het ontwerp van beide gebouwen was om materialen en grondstoffen zo lang mogelijk in de materiaalkringloop te houden. Dit betekent dat er voornamelijk gebruik is gemaakt van bio-based en hergebruikte bouwmaterialen, modulaire constructies en recyclebare elementen.

De architecten deelden hun overwegingen en de uitdagingen die ze bij het ontwerpen tegenkwamen. Bijvoorbeeld dat het, met het oog op hergebruik, niet circulair is om gaten te boren in de houten liggers. De installaties moesten daarom onder de constructie gehangen worden, wat impact heeft op de beleving van de ruimte.

Boven: Interieur Houtwerk I (foto m.architects)
Rechts: Interieur Houtwerk II

Ook werd gesproken over circulariteit in de gebruiksfase. Huurders richten hun kantoor tenslotte zelf in. In de praktijk blijkt dat huurders bewust voor deze duurzame locatie kiezen en met hun inrichting ook zelf naar duurzame en circulaire oplossingen zoeken.

De excursie werd afgesloten met een presentatie van de architecten over een volgend houten gebouw en de technische details van bouwen in hout.

Plafond buiten Houtwerk I